#gruemenu.grue

De Minst Normale Woonwijk: Almere Centrum is allereerst een winkelcentrum, dan een evenementengebied en vervolgens een woonwijk. Wij wonen dus in een gebied waar veel mensen komen en waar van alles gebeurt. Daar hebben we bewust voor gekozen. Toch wordt er steeds meer geklaagd over overlast door evenementen. Hier hebben we het over gehad tijdens het najaarsoverleg waar bestuursleden van verenigingen van eigenaren en bewonerscommissies voor zijn uitgenodigd.

De Triathlon. Bevrijdingsfestival Flevoland. Midland Classic Show. Almere City Run. Dat zijn enkele evenementen die plaatsvinden in het centrum en die blijkbaar invloed hebben op ons woonplezier. Sommige mensen irriteren zich aan de wegafzettingen. Of de geluidsoverlast tijdens het evenement. Of het lawaai van de schoonmaakploeg aan het eind van het evenement. Is alles te voorkomen? Ja, simpel: schaf de evenementen af. Willen we dat? Nee; we zijn in het centrum gaan wonen voor beleving. Beleving hoort bij de visie Almere Centrum Next Level. Gelukkig zijn er ook minder drastische oplossingen mogelijk.

Wegafzettingen
Een week voordat bijvoorbeeld de triathlon wordt gehouden, worden wegen en fietspaden al afgezet. Dit zorgt ervoor dat bewoners en verhuizers niet meer bij sommige wooncomplexen kunnen komen. Wij vinden dat een onnodige situatie. Het is begrijpelijk dat sommige flats minder goed bereikbaar zijn op de dag van het evenement. Dat is jammer voor de bewoner, maar overlast op een evenementendag is nog te overzien. Het is niet nodig om een hele week van tevoren de weg al af te zetten. Daarom zoeken we de samenwerking op met de organisatoren en de gemeente.

Geluidsoverlast
Verschillende mensen geven ook aan dat er steeds meer geluidsoverlast ontstaat tijdens evenementen. Bijvoorbeeld doordat de muziek te hard staat. Wat de een te hard vindt, is voor een ander een prettig geluidsniveau. Het verschilt dus enorm per persoon. Alhoewel geluidsoverlast erg vervelend is, is het wel een logisch gevolg van wonen in een evenementengebied. Wanneer de kopjes en schotels op tafel en de ramen/deuren in de kozijnen beginnen te trillen, is er echter wel meer aan de hand. Dat kan niet de bedoeling zijn. Helaas hebben wij nu niet voldoende mensen in de werkgroep Schoon, Heel & Veilig om dit punt verder op te pakken. Wat we wel gaan doen, is aan de gemeente vragen om apparatuur voor het meten van geluidsoverlast te koppelen aan internet en de meetresultaten live zichtbaar te maken. Dat gebeurt in sommige steden al. Als het geluid harder is dan is toegestaan, wordt het op die manier direct zichtbaar en kan er beter worden gehandhaafd tijdens het evenement. Vindt u dit interessant? Wellicht wilt u ons helpen; wij zoeken nog mensen voor Schoon, Heel & Veilig.

Schoonmaakoverlast
Na een evenement wordt er tot in de late uurtjes schoongemaakt. Almere Centrum is mede hierdoor één van de schoonste winkelcentra van het land*1. Wij laten het vuil niet een nacht op straat liggen in de hoop dat het er de volgende ochtend nog ligt. Nee, hier wordt het direct opgeruimd. Als een evenement tot middernacht duurt, is de schoonmaakploeg tot misschien wel 01:30 uur bezig met schoonmaken. Met bladblazers. En veegwagens. Tijdens ons najaarsoverleg heeft de (vertrekkend) wijkregisseur toegezegd dat hij voorstelt om de schoonmaakploegen ’s nachts met ouderwetse bezems te laten vegen in plaats van met bladblazers. We kunnen niet verwachten dat evenementen om 20.00 uur ophouden omdat sommige mensen het vervelend vinden als er na 22.00 uur nog wordt schoongemaakt, maar schoonmaken met bezems in plaats van bladblazers zal ongetwijfeld helpen.

Wat vindt u? Plaats een reactie, stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., reageer via Facebook, Twitter en/of de Buurtapp Almere Centrum.


*1
Van de 25 grootste steden staat Almere op nummer 5 en van de 559 onderzochte winkelcentra staat Almere Centrum op nummer 39.