#gruemenu.grue

logo Platform Almere Centrum

Platform Almere Centrum (PAC) is het bewonersplatform van Almere Centrum. Bewoners uit diverse delen van het centrum werken met elkaar samen en bekijken hoe De Minst Normale Woonwijk nóg aantrekkelijker gemaakt kan worden. Lees verder...

We schreven er in mei al over in Aanpacken: de Stadhuispromenade wordt een klein park met als thema 'het groene tussenuur'. Het plein gaat helemaal op de schop. Waar de markt nu nog 2 dagen per week staat, vind je straks gras, bomen en misschien zelfs een beekje. De mensen die aan de Stadhuispromenade wonen, zien vanuit hun woonkamer nu nog getekende bomen en takken op het plein, maar dat getekende groen kun je straks ook echt aanraken. Het thema 'het groene tussenuur' kun je dus letterlijk opvatten.

Waarom gaat het plein op de schop?
Hoe je het ook bekijkt: de Stadhuispromenade lijkt niet op een promenade. Het is steen en beton met een paar bomen. Dat kan natuurlijk veel beter. Het huidige ontwerp past ook niet bij de visie Almere Centrum Next Level (zie pagina 7 van Aanpacken van mei 2018). Daarnaast is de Stadhuispromenade onderdeel van de groene loper: de wandelroute van het station, via de Esplanade, naar de Floriade die in 2022 aan de overkant van ’t Weerwater plaatsvindt. Als mensen straks met de trein naar Almere komen voor de Floriade, moeten ze vanaf het station het gevoel hebben dat ze al bij de Floriade zijn. We gebruiken de komst van de Floriade om Almere Centrum letterlijk en figuurlijk te vergroenen.

Hoe ziet de Stadhuispromenade er straks uit?
Vanuit Bewonerscommissie The Library en Platform Almere Centrum zijn al ideeën aangedragen om het plein in te richten. Bijvoorbeeld met groene heuveltjes aan één kant van het plein. En een paar grote stevige bomen met hangmatten ertussen (in Citymall waren ooit strandstoeltjes, dus waarom geen hangmatten?). Een ander idee is een waterval vanaf bushalte Flevoziekenhuis. Het is nog niet bekend welke ideeën worden overgenomen, want ook bezoekers en bewoners kunnen nog ideeën aanleveren. Jij dus ook!

Hoe zie jij een klein stadspark voor je?
Een voetbalveldje of juist iets met veel planten en picknicktafels? Stuur je ideeën in via tussenuurinalmere.nl zodat jouw ideeën meegenomen kunnen worden bij het verdere ontwerp. Je kunt je ideeën tot eind september insturen via de website en dan gaat het ontwerpbureau aan de slag. In oktober hebben we een vervolgafspraak staan met de gemeente (en enkele andere partijen) en ook bij de rest van het traject wordt PAC betrokken.

Wanneer is het af?
Het is de bedoeling dat de verbouwing in 2019 start. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. In 2019 start ook de verbouwing van de Esplanade. Beide verbouwingen worden op elkaar afgestemd en zijn ruim voor de Floriade afgerond. In dit filmpje kun je trouwens zien hoe de nieuwe Esplanade er straks uit kan zien. Het wordt dus een flinke verbouwing voor de Esplanade en dat kan ook gebeuren bij de Stadhuispromenade. Moet je wel eerst even je wensen doorgeven via de website…

Wat gebeurt er met de markt?
De markt wordt compacter. Er zijn de laatste paar jaar steeds meer kraampjes verdwenen, zonder dat er nieuwe kraampjes voor terug zijn gekomen. Als ook de bestelbusjes ergens anders worden geparkeerd, heeft de markt minder ruimte nodig. De markt verschuift daarom meer naar Stadhuisplein waardoor er ruimte is om van de Stadhuispromenade ‘het groene tussenuur’ te maken. Tijdens de overleggen met de gemeente (waar PAC dus ook aan mee doet) zijn ook vertegenwoordigers van de markt aanwezig, want alle wijzigingen hebben uiteraard ook gevolgen voor de marktkooplui. Zij zien zelf gelukkig ook in dat de markt in de huidige opzet (met alle lege plekken tussendoor) niet ideaal is en dat de markt gezelliger wordt als de kraampjes dichter bij elkaar in de buurt staan. Of dit betekent dat de markt straks alleen nog op Stadhuisplein is, is nog niet helemaal zeker maar daar wordt dus ook met vertegenwoordigers van de markt over gesproken.